Saturday, August 25, 2012

Pilih kawan, perlu ke??

Haha tak sangka ada jugak yang view entry kosong neh. Saya ingatkan dah save as draft tapi terPublish pulak. So sorry guys, i didnt mean to play around. Last night tetiba rasa nak up satu entry tapi moodnya hilang pulak. Okay, back to normal please

*******

So, i would like to ask you one question. Are we really need to be choosy when it comes about friendship? Yes, we need to be choosy in order to choose a friend sebabnya kawan yang baik takkan merosakkan kawannya dan kawan yang jahat akan merosakkan kawannya.

Ehh, did you get the meaning?? 

Senang cerita, kawan dengan orang jahat, kemungkinan besar untuk kita menjadi jahat itu ada dan begitulah sebaliknya. Tapi entry saya bukan berkenaan orang jahat atau orang baik, tapi apa yang saya mahu ulas disini ialah, perlukah kita berkawan dengan seseorang itu berdasarkan kekayaan yang dimilikinya??

Oh pleaseeeeeee. Semua itu hanya ada pada zaman jahiliah, pada zaman manusia tidak tahu akan hukum hakam agama but shock, pada zaman ni pun masih ada lagi manusia yang berfikiran sempit begitu. Oh please, dont be so typical thinking please.

Benci bebenor saya orang yang berkawan berdasarkan harta yang dimiliki. Apakah hina kalau berkawan dengan orang susah? Hina ke? Darjat kekayaan ke yang boleh kau bawak masuk ke kubur kelak? Tak payah nak sanjung sanjung sangat kawan kawan awak yang kaya tu, kita tak heran pun. Heh !

Nak tanya sekali lagi, perlu ke kita pilih kawan berdasarkan harta yang dia ada? Perlu ke kita pandang rendah kat orang tu? Dan hina ke kalau berkawan dengan orang susah *terasa tau sebab saya sendiri pun orang susah* ?? Eh dah la, tiba-tiba kita jadi emo pulak, karang mengarut lebih lebih kan ada yang terasa pulak. HIKHIK

This post takde kaitan dengan sesiapa, cuma it comes accros my mind okay. Jangan terasa ye kalau tak buat. HEHE :D

Pilihla kawan berdasarkan hati budi nya, even yang jahat, tak semestinya akan membawa kejahatan dalam hidup kita cuma orang tua-tua pernah pesan, cari kawan biarlah orang yang baik akhlaknya supaya tidak menyusahkan diri pada masa hadapan. Dan janganlah berkawan dengan seseorang itu berdasarkan rupa dan hartanya. Itu bukan ikhlas namanya. Itu jahil namanya. Semua manusia sama sahaja dimata ALLAH tidak kira kaya atau miskin.

Okayla ye. Papai ! ;p

No comments: