Friday, June 3, 2011

Kenapalah susah sangat nak cakap dalam bahasa standard. Haish

Assalam peeps.

Salam hari Jumaat semua. Ehem. Sebelum tu nak bagi peringatan. Bagi kaum adam, janganla korang buat-buat lupa yang hari ni hari Jumaat ye. Nanti karang tak g solat Jumaat pulak. Tapi saya tahu, korang ni jenis yang baik-baik belaka. Takkan korang nak ponteng solat Jumaat pulak kan? Ye tak? Ahaks.

Oke back to basic, sebenarnya dah lama nak buat entry pasal ni. Pasal apa? Tu tu tak nampak ke tajuk di atas tu? Haish. Begini ye puan-puan dan tuan-tuan sekalian. Saya mempunyai satu masalah which is agak besar for me.

Masalahnya ialah, lidah saya susah sangat nak cakap dalam bahasa standard. Orang cakap keras lidah. Apakah? Adakah disebabkan saya ni suka sangat makan budu so thats why saya takleh melembutkan lidah saya? Adakah begitu kawan-kawan? Huhuhu

Kadang-kadang rasa moral down je, member-member salu ejek saya bila saya cakap luar. Diorang taktahu betapa saya berusaha untuk menggunakan bahasa standard terutama sekali sewaktu presentation or in class. Tapi bila je saya nak cakap sesuatu perkataan tu, diorang gelak. Apakah mereka tak mengerti bahawasanya saya jugak mempunyai perasaan malu apabila di ejek begitu??

Oke tak ambik kisah pun sebenarnya. Hehe. Tapi sedarkah korang, disebabkan selalu kena ejek, saya jadi malas untuk terus cakap dalam bahasa standard. Urgh. Cakap kelantan lagi best. Karang melopong la korang kalau saya cakap kelantan pekat. Huh!

Oleh sebab itu jugaklah salah satu sebab saya apply degree di UiTM Kampus Kota Bharu. Saya takut nanti karang kena cakap bahasa standard. Kalau kat kelantan takpe la, presentation dalam dialek kelantan pun takpe even only certain words. Wawawa. Oke la, i try to cope with that fear but i cant. I rather speaking in english than talk in standard language even i cant speak fluently.

Untuk kawan-kawan diluar sana, tak perlu la ye nak ejek-ejek orang kalau orang try nak speaking ke, nak cakap luar ke, biarkan mereka. Kalau tak sampai bila nak maju kalau terus ejek-mengejek. *walaupun kadang-kadang saya pun turut sama mengejek. err*

Oke la ye. Papai people :)

9 comments:

syana mizwateva said...

alahai sis...ni ore kelate nk komen cket..haha...meme la pyh nk kecek lua..p gak kne try la..wat x taw jh lau sep2 ni ngato ko gapo ko..lame2 snyp la 2...

*amek kau..loghat klntan trus...hehe..

Lieyda said...

haha meme wt xtau sokmo pun tp gk jd rendoh diri mso nk kecek lua tu.kuang3

syana mizwateva said...

acu g blaja kt ngeri lua...lau dop capur nga sep2 kelate sjo gk,sapa bilo2 la x dop kyakinn dri..me dulu pon xdop kykinan nk kecek lua..p gk bilo duk kl,gano2 pon kne kecek lua la...hehe

Lieyda said...

haha xleh dohla sb tunggu result dgree tubik jh ni.nt master sayo smbg lua la.hik3

アヌム ちゃん said...

kalau duduk n bljar dkt kelantan mmg susah jgkla nk try kecek luar kan..tp klau lps2 ni ade pluang blja or kje dekat ngeri lain mybe bole ok kot kecek luar..huhu..

アヌム ちゃん said...

tp btul jugak..tak perlu ejek mngejek bila org lain nk try ckp luar..bukan speaking omputih pun.bhsa melayu jugak kn..huhu

Lieyda said...

hehe mmg susoh pgk susoh nk tgl klate ag. Haha.xpola,phni try xse caro ko ore wlupun ore ejek kito. Huk3

kim heeruul said...

hehe..gua pon malu bila kene ejek..
maybe hang tak biasa kecek bahasa standard kot..

Lieyda said...

hehehe.kim org mne?