Tuesday, June 21, 2011

Kebaikan air masak atau air putih !

As salam peeps. :)

Haha. Baru je semalam cakap tak nak update blog buat sementara waktu, sekarang ni tergedik-gedik nak update pulak. Haha. Apa daaa. Cakap tak serupa bikin maa.. Aiyo !

=.="

Oke, sekarang ni cuaca ni tak menentu kan. Sekejap panas sekejap hujan. Banyak penyakit yang akan kita dapat kalau kita tak hati-hati. Yela, dengan cuaca sekarang ni, sakit kepala mudah menyerang. Demam apatah lagi. It is better prevent than cure. Right my dear?


Google

Alah. Cakap mengalahkan doktor. Kehkehkeh. Bukan apa, sebenarnya saya sedang mengalami bibir berdarah. Sebab apa? Sebab kekurangan air masak la ni. Bila kekurangan air masak, bibir akan menjadi kering and then menggelupas.

Kalau letak lipbalm ke apa ke memang bibir akan jadi lembap tapi buat sementara waktu je la. Lepas tu kering balik. So untuk prevent semua tu, apa kata kita pakat minum air masak lebih dari 8 gelas sehari. Air masak ni bagus, ia boleh menyahkan toksin dalam badan kita .

Dan kulit pun akan menjadi cantek. Tak percaya? Cuba cek tapak kaki. Bila kekurangan air masak memang ia akan jadi keras dan gelupas. Tapi bila kita minum banyak air masak, dengan serta merta ia membaiki kulit kita.

^.^



Saya sekarang dalam proses nak minum air banyak-banyak. Jangan sampai kembung sudah. Haha. Eh satu lagi, bila kita minum banyak air, kita akan pergi ke tandas dengan lebih kerap. Dan ia nya juga memudahkan proses pembuangan air sama ada kecil atau besar! Tahukah anda, membuang air kecil boleh menurunkan berat badan kita?

Tak percaya? Lets try together ! :)

8 comments:

alif haris said...

yeah hobi sy memang minum air masak :) sedap kot .. hhehhe

Lieyda said...

huhu. Mmg sdap. Haha

ain revival said...

waaa..x suka sgt minum air putih..kalau air putih letak ais suka..hehe

Lieyda said...

sme la ain.huhu

RedVixen said...

lec anatomi aku cakap 8 gelas sehari tu masih belum cukup. sebab badan kita banyak keluarkan air terutama dalam keadaan panas macam kat malaysia ni.

Lieyda said...

ye syg sb tu aku suruh minum lebih 6 gelas sehari ^^

NuSaNa NoSa 91 said...

keen xsuke minum air masak.. xpernah minum pon sbb xbest.. huhuu~ tp, alhamdulillah~ xde plak simptom2 bibir berdarah ke, kulit menggelupas ke, kulit keras ke.. kelebihan yg Dia bg kot.. ^_^

Lieyda said...

keen: bgs la kalau mcm tu.lida mmg xleh berenggang ngn air putih.huhu