Wednesday, June 22, 2011

Jadilah anak yang tidak menyusahkan mak bapak.

As Salam

Tengok tajuk di atas tu gayanya saya ni seorang motivator yang sedang memberi motivasi kepada budak-budak sekolah pulak. Argh. Pape pun, bukan itu yang menjadi isu nya. Tak salah kan kalau saya nak bercakap pasal ni. Ini jugak sebagai pengajaran untuk diri saya sendri.

Hurm. Saya sebenarnya bukanla seorang anak yang terlalu baik. Nak kata jahat tu takde la sampai pukul mak bapak tapi pernah la jugak lawan mulut. Yela. Anak remaja. Kalau tak menjawab tu memang tak sah. Korang jangan la jadi macam saya ni ye.

Pernah sekali, my mom marah saya sebab saya taknak stay kat asrama masa sekolah dulu. My mom cakap,


 "lebih baik kau duk asrama, kalau duk rumah banyak je dosa dapat sebab selalu melawan cakap"


:(

Sampai macam tu sekali. Sobs. Tapi tu cerita lama. Bila dah makin besar ni dah makin pandai berfikir. Dah tak terlalu melawan seperti dulu. Ada. Tapi terlalu jarang. Takut dilabel sebagai anak derhaka. Hurm. Saya memang bukan anak manja. Tapi apa yang saya nak, insyaallah my parents will fullfil it :)

Bila nak masuk semester baru, saya akan beli barang-barang yang nak digunakan tu dengan duit sendiri. Cadar, baju, alat mekap (celak dan bedak je pun) dan kebanyakkan barangan peribadi memang saya akan beli sendiri. Hal yang berkaitan dengan universiti je baru saya mintak duit dengan diorang.

Tapi bila cuti panjang macam ni, nak tak nak kena mintak duit dengan diorang jugak. Yela, kalau cuti sekejap takpe la, ni 4 bulan doe. Memang segala duit simpanan tu dah habes la. Dahla saya ni jenis suka makan Mcd dan KFC. Tiap-tiap minggu wajib makan benda alah tu. Huhu.

Hurm. Itu aje. Nampak macam tergantung pulak entry ni. Abaikan je la ye.

Oke papai :)

18 comments:

Raji and Yeen said...

aish tu bkn menyusahkan ;D
tu namanya kita masih dalam tanggungan mereka kan? ^^

Lieyda said...

huhu.tp terasa menyusahkan la pulak

nik lan nik mat said...

nanti da kawen jgn lawan ckp suami tau!

Lieyda said...

Baik !

RedVixen said...

sokonngg!!

EYFAalias said...

heheee. eyfa pn kekadang termelawan cakap parents. tp nnt raya mtk la maap balik :p

ain revival said...

aah..kalau kite mampu kite belijer laa sendiri kan..kalau tade baru mntak..

Haru Biru said...

takpe... hehe...

orang kata... kalo tanak bantu jangan menyusahkan... hehe... mana yang boleh usaha tu.. usaha sendiri.. :> jangan sampai ibu bapa rasa mcm menyusahkan plak.. tak pasal je derhaka...

Lieyda said...

red: yeah yeah

Lieyda said...

haru biru: hehe betol2 :)

Lieyda said...

ain: tau xpe,kdg2 smpai utang ngn member sb xnk mtk duit ngn diorg. kah3

Lieyda said...

eyfa: haha sme la.nk mintak on the spot malu. hehe

chemay said...

nanti bila kita ada anak.
hope2 anak tu tak ikut perangai kita macam sekarng nie
heheh

Lieyda said...

hehe hope so my dear ;)

msredcheesecake said...

cik lieyda,
nape manusia ni susah sgt nak jadi anak yg baik?

apik pehe said...

huhu..cian kena marah...
takper..nanti kena wat baik2 tau..lawan kang siap laa..apik pok gak nanti..hahah

Lieyda said...

apik: haha jht oh haha

Lieyda said...

msred:ntahla.huhu.jht kn sy :(