Tuesday, March 29, 2011

Kawan mana tak pernah gaduh?Cer cite ce cite

Salam guys

Hurm.Cuba korang fikir-fikirkan.Member mana yang tak pernah gaduh?Cuba korang fikir.Laa fikir lah.Bila dah lama berkawan or bila berkawan ramai-ramai mesti ada rasa nak mengumpat sikit-sikit kan?Haha.Betol tak guys?Takde maknanya kalau korang tak bercakap-cakap kat belakang even you all tak mengumpat pun tapi still ada jugak kan cakap-cakap belakang?Betol kan?Haa.Kan dah kantoi.Haha

Yela,cakap belakang tak semestinya benda buruk kan.Kita just nak cakap apa yang kita tak puas hati kat member kita tu kan tapi kita takde keberanian untuk cakap straight to them.Sebab tu lah terjadinya cakap-cakap belakang ni.Ala kita bukannya nabi,maksum dari dosa.

Ye memang betol kita dilarang keras untuk cakap-cakap belakang ni.Tapi bila kita dah bagi pelbagai hint supaya dia memahami  keadaan kita tapi dia still tak paham then sebab tu lah terjadinya cakap-cakap belakang ni.

But remember,disebabkan cakap-cakap belakang ni jugak friendship dah tak jadi macam dulu,I mean if dulu kita rapat,boleh hooray-hooray together but when they find out that kita cakap-cakap belakang dia,mesti tu akan keruhkan hubungan kita kan?This is based on my experience la kan.Bila nak cakap-cakap belakang tu,pandang kanan,pandang kiri dulu sebelum kita start sesi gosip tuh.Bukan apa,takut kita tersalah cakap kat orang yang tak sepatutnya je.

Padahal benda bukan lah besar sangat pun,tapi bila si pembelit yang kononya dia pun a victim story dekat orang tersebut pasal kita gosip-gosip tuh,benda ni jadi masalah besar!Huh.Dasar talam dua muka,padahal dia pun sama je join sesi gosip tuh,tapi tiba-tiba dia pulak yang pergi mengadu kat orang tu.

Opss opss..Jangan salah paham ye.Saya tak tujukan kepada siapa-siapa.Siapa yang makan cili silah terasa ye.Tapi kalau setakat bermasam muka sesama kawan tu biasalah kan.Even bestfriend ever pun boleh gadoh,takkan lah kawan yang biasa-biasa tak pernah bermasam muka pulak.

Tapi dont take it too long.Nanti orang benci.Sama-samalah kita berubah untuk friendship yang lebih baik.Takmau gaduh-gaduh lagi.Kita kan dah nak separate tak lama lagi.Takkan lah tak sayangkan friendship kita ni.

Kami semua sayangkan kamu but please be more sensitivity.Bukan kami nak condemn kamu,tak,tak pernah berniat pun.Tapi kamu kenalah paham keadaan kami disini.Harap-harap we can be like before.Miss the old you bebeyh!

Ada sajak untuk kawan-kawan sekalian :D



Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong .
Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka .
Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan .
Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang .
Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan .
Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai .
Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman ....
Kawan yang mulia ,
Kawan yang sebenar,
Kawan yang abadi..
ILMU
ialah kawan yang sejati !




2 comments:

ReeNAppLe said...

betul3... sila tanya aku.. aku pom pernah face.. huk3.. sedey3 gak bila dikhianati kawan..
tapi papepom.. itu adalh ujian yang ALLAH kasi..
sebab 1 hari nanti kita akan dapat benefit dia ..heeee

Lieyda said...

haha meme pun kae.adatla kalu baloh tu.ehm